Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Linecké těsto:
150g cukru
300g másla
450g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
1 vejce
citronová kůra z ½ citronu
Náplň:
1 kg jablek
100ml bílého vína nebo vody, moštu
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce cukru
100g mandlí
50g rozinek
1 lžička skořice
Poleva:
100g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
Všechny suroviny na těsto dáme na vál a rychle zpracujeme. Když je těsto krásně hladké dáme odležet do lednice.
Jablka okrájíme, vykrájíme a pokrájíme na kostičky asi 1 – 1,5 cm velké. Do kastrolu dáme cukr, víno, citronovou šťávu a svaříme. Až se cukr rozpustí, přisypeme jablka. 10min dusíme. Vmícháme rozinky, mandle a skořici. Necháme vychladnout. Pokud se Vám zdá, že máte v jablkách moc šťávy, směs nechte na sítku vykapat.
Těsto vyndáme z lednice a rozválíme asi na ½ cm. Vykrojíme dva kruhy ve velikosti dna dortové formy. Zbytek těsta opět zpracujeme a vyválíme váleček o délce obvodu dortové formy. Na dno formy dáme kruhovou placku. Váleček vložíme do formy a prsty těsto namačkáme po obvodu. Tímto způsobem máme celou formu vyloženou těstem. Těsto naplníme směsí z jablek a přiklopíme druhým kruhem těsta. Koláč dáme do rozpálené trouby a pečeme při 180 – 200°C asi 50 min. Po upečení necháme koláč vychladnout. Odstraníme formu.
Dáme na talíř a polijeme polevou, kterou uděláme promícháním cukru s citronovou šťávou. Pokud se Vám zdá poleva moc hustá, kápněte do ní horkou vodu. Koláč ozdobíme mandličkami.
© 2017-2024 poctivachut.cz – All rights reserved