Jablečný koláč s citronovou polevou

SUROVINY

Linecké těsto:
150g cukru
300g másla
450g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
1 vejce
citronová kůra z ½ citronu

Náplň:
1 kg jablek
100ml bílého vína nebo vody, moštu
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce cukru
100g mandlí
50g rozinek
1 lžička skořice

Poleva:
100g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy

Shrnutí

POSTUP

Všechny suroviny na těsto dáme na vál a rychle zpracujeme. Když je těsto krásně hladké dáme odležet do lednice.

Jablka okrájíme, vykrájíme a pokrájíme na kostičky asi 1 – 1,5 cm velké. Do kastrolu dáme cukr, víno, citronovou šťávu a svaříme. Až se cukr rozpustí, přisypeme jablka. 10min dusíme. Vmícháme rozinky, mandle a skořici. Necháme vychladnout. Pokud se Vám zdá, že máte v jablkách moc šťávy, směs nechte na sítku vykapat.

Těsto vyndáme z lednice a rozválíme asi na ½ cm. Vykrojíme dva kruhy ve velikosti dna dortové formy. Zbytek těsta opět zpracujeme a vyválíme váleček o délce obvodu dortové formy. Na dno formy dáme kruhovou placku. Váleček vložíme do formy a prsty těsto namačkáme po obvodu. Tímto způsobem máme celou formu vyloženou těstem. Těsto naplníme směsí z jablek a přiklopíme druhým kruhem těsta. Koláč dáme do rozpálené trouby a pečeme při 180 – 200°C asi 50 min. Po upečení necháme koláč vychladnout. Odstraníme formu.

Dáme na talíř a polijeme polevou, kterou uděláme promícháním cukru s citronovou šťávou. Pokud se Vám zdá poleva moc hustá, kápněte do ní horkou vodu. Koláč ozdobíme mandličkami.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Smícháme si zálivku. Nejlépe to jde v uzavíratelné nádobce. Všechny ingredience dáme do nádobky, uzavřeme a protřepeme do hladké emulze....
Pstruhy omyjeme a vyfiletujeme. Filety si uložíme do chladničky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Grep pořádně pod horkou vodou...
Ze všech ingrediencí umícháme marinádu, do které dáme paličky, aby byli celé obalené. Necháme přes noc uležet. Vyjmeme z marinády,...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Čokoládovou omáčku uvaříme, aby vychladla. Můžeme den předem. Smetanu našleháme. Nakrájíme banány a piškoty. A potom jen plníme do nějakých...
Baklažán rozpůlíme, dáme do pekáče a pokapeme olejem. Papriky rozpůlíme, odstraníme semínka a přidáme do pekáčku. Také pokapeme olejem. Pečeme...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Jaro je ideální čas na to začít do jídelníčku zařazovat čerstvé bylinky. Nejenže dodají vašim pokrmům výjimečnou chuť a aroma,...
Zjisti, jak skladovat ovoce správně, aby zůstalo čerstvé co nejdéle. Praktické tipy pro uchování jahod, malin, borůvek i dalšího sezónního...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x