Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Drůbeží vývar

SUROVINY

500g drůbežích skeletu, křidýlek
1 mrkev
1 petržel
½ celeru
1 cibule i se slupkou
1 stroužek česneku
10 kuliček pepře
stonky z petržele a libečku (lístky si schovávám na ozdobu)

POSTUP

1 varianta: Maso i zeleninu omyjeme. Zeleninu nakrájíme na větší kousky. Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivede k varu. Zprudka necháme asi 10 min vařit a poté ztlumíme, aby vývar jen lehce bublal. Vývar takzvaně táhneme 2 hodiny. Pěnu odstraňujeme. Potom vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno. Maso obereme a natrháme po vláknu. Zeleninu vyhodíme. Vývar by měl být čirý a světlý.

2 varianta: Já mám radši vývar z pečených kostí. Nejdříve dám skelety a křídla opéct do trouby asi na 45 min při 160°C. Hlavně nespalte. Měli by být krásně zlaté. A potom postupujeme úplně stejně. Zalijeme studenou vodou atd. Táhneme až 3 hodiny. Tento vývar je mnohem tmavší a výraznější.

3 varianta: V hrnci na másle nebo oleji orestujeme skelety a křidýlka, potom přihodíme zeleninu zarestujeme a zalijeme studenou vodou. A pokračujeme dle první varianty.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Čokoládovou omáčku vaříme stejně jako pudink. Část studené vody necháme na rozmíchání škrobu nebo pudinku....
Droždí pokojové teploty dejte do mísy a protřete s cukrem (lžíci), jakmile droždí zřídne, přidejte trochu teplého...
Do mísy nasypeme kuskus, zalijeme vařící vodou. Přiklopíme. Necháme asi 10 min stát, dokud nevstřebá všechnu...
Vejce naměkko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek tekutý Opláchnuté, nepoškozené vejce vložíme do vařící vody a vaříme...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Cukr a 20g másla natavíme na světlý karamel, přilijeme cider a přihodíme jablka nakrájená na širší plátky. Podusíme. Játra očistíme...
Změklé máslo našleháme s cukrem do krásné hebké pěny. Rozklepneme vejce pokojové teploty a ještě řádně prošleháme. Mouku smícháme s mákem, solí...
Z chřestu odlámeme konce. Bílý chřest oloupeme. Dáme vařit vodu. Hodně vody. Osolíme, přidáme máslo, můžeme přidat trochu bílého vína,...

RECEPTY