Díly – to znamená, podle množství kolik potřebujete na salát, pokud si děláte salát jen pro sebe, potřebujete jen lžíce, pokud pro velkou rodinu, tak použijete velkého panáka na jeden díl, pro školní jídelnu třeba zavařovací sklenici
Olejová složka – víte, co chutí může mít tato zálivka, když budete měnit jen olej – slunečnicový, řepkový, olivový, skvělý je dýňový, sezamový, báječný ořechový, avokádový, kokosový….
Kyselá složka – co platí pro olej, platí pro kyselou složku – jablečný ocet, vinný, jiný ovocný, rýžový ocet, i klasický lihový ocet přežijete, citron, voňavá limeta, ale i pomeranč či grep a potom těch chutí octů balsamico
Vše dáme do šroubovací nádoby. Uzavřeme, protřepeme a je hotová krásná emulze.
Tak a máte základ, již 100x jinak.
A potom začne ještě ta zábavnější část.
Je pro Vás tato zálivka moc kyselá, přidejte kapku sladkosti – všechny druhy cukru, všechny druhy med, agávový sirup, javorový sirup.
Potřebujete něco pikantnějšího – přihodíme šalotku, chilli a dijonskou nebo jakoukoli hořčici.
Potřebujete alá Asii – použijete rýžový ocet, třeba sezamový olej a místo soli sójovku.
A to jsme ještě nezačali s bylinkami – bazalka, oregano, rozmarýn, pažitka…..