Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Klasická francouzská zálivka vinaigrette

Pokud umíte tento základ na salát, umíte též 100 variant

SUROVINY

3 díly olejové složky
1 díly kyselé složky
sůl, pepř

POSTUP

Díly – to znamená, podle množství kolik potřebujete na salát, pokud si děláte salát jen pro sebe, potřebujete jen lžíce, pokud pro velkou rodinu, tak použijete velkého panáka na jeden díl, pro školní jídelnu třeba zavařovací sklenici

Olejová složka – víte, co chutí může mít tato zálivka, když budete měnit jen olej – slunečnicový, řepkový, olivový, skvělý je dýňový, sezamový, báječný ořechový, avokádový, kokosový….

Kyselá složka – co platí pro olej, platí pro kyselou složku – jablečný ocet, vinný, jiný ovocný, rýžový ocet, i klasický lihový ocet přežijete, citron, voňavá limeta, ale i pomeranč či grep a potom těch chutí octů balsamico

Vše dáme do šroubovací nádoby. Uzavřeme, protřepeme a je hotová krásná emulze.

Tak a máte základ, již 100x jinak.

A potom začne ještě ta zábavnější část.

Je pro Vás tato zálivka moc kyselá, přidejte kapku sladkosti – všechny druhy cukru, všechny druhy med, agávový sirup, javorový sirup.

Potřebujete něco pikantnějšího – přihodíme šalotku, chilli a dijonskou nebo jakoukoli hořčici.

Potřebujete alá Asii – použijete rýžový ocet, třeba sezamový olej a místo soli sójovku.

A to jsme ještě nezačali s bylinkami – bazalka, oregano, rozmarýn, pažitka…..

 

A tak pokračujete a pokračujete a máte na každý den jinou zálivku.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Žloutky, olej, šťávu z citronu a hořčici dejte do nádoby tyčového mixéru. Mixér dejte až na dno,...
Celý život dělám kynuté těsto jednoduše jako má babička. Ohřejeme mléko jen tak aby bylo vlahé....
Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem do husté pěny. Přidáme škrob a mouku. Bílky vyšleháme na pevný...
Díly – to znamená, podle množství kolik potřebujete na salát, pokud si děláte salát jen...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Nejdříve si připravíme nádivku. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji na oleji. Přihodíme nasekané listy kostivalu (kopřivy, špenátu, bršlice) a...
V misce smícháme obě smetany, ochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem. Přidáme pažitku najemno nasekanou. Salát rozebereme, opereme a osušíme....
Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr. Uděláme důlek, do kterého klepneme vejce, a přidáme mléko. Pomocí nože od středu důlku trochu...

RECEPTY