Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Domácí vanilkový cukr a extrakt

SUROVINY

Vanilkový cukr:

250g cukru (bílého nebo třtinového)
1 vanilkový lusk


Vanilkový extrat

2 vanilkové lusky
100ml alkoholu – čistý (slivovice, vodka, líh)

POSTUP

Vanilkový cukr:

Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky. Konce vyhodíme – jsou tvrdé. Do mixéru nasypeme cukr, přidáme kousky vanilky a dobře rozmixujete. Vydržte – chvilku to trvá asi 10 min.

Vše nasypeme do sklenice s dobrým uzávěrem.

Pokud potřebujeme jen jemný cukr, tak ho ještě prosejeme


Vanilkový extrat

Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky nebo jen podélně nařízneme, dáme do skleničky a zalijeme alkoholem.

Skladujme na temném a chladném místě. Jednou denně protřepeme Minimální doba louhování je 2 měsíce a maximální 6 měsíců.

Potom bychom měli extrat vyfiltrovat buď přes filtrací papír, nebo pláténko. Vanilkový extrakt můžeme použít stejně jako vanilkový cukr. Výhodou je, že není sladký.

Tip: Když mi ještě zůstane lusk po vyškrábnutí semínek z pečení, ještě ho zapíchnu do cukru nebo přidám do výluhu.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Díly – to znamená, podle množství kolik potřebujete na salát, pokud si děláte salát jen...
Do misky dáme mouku, cukr, vanilkový cukr a změklé máslo nakrájené na kostičky Pomocí prstů zapracujeme...
Vanilkový cukr: Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky. Konce vyhodíme – jsou tvrdé. Do mixéru...
Žloutky, olej, šťávu z citronu a hořčici dejte do nádoby tyčového mixéru. Mixér dejte až na dno,...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Žloutky utřeme se změklým máslem, přidám mléko a mouku. Osolíme. Přidáme bylinky. (Hlavně ať jsou všechny suroviny pokojové teploty). Nakonec opatrně...
Kůži s tukem nařežeme do mřížky. Osolíme a opepříme. Rozehřejeme pánev, prsa na ni položíme nejdřív kůží dolů a opečeme...
Do hrnce dáme máslo. Na rozehřáté máslo dáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vodou či vývarem. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky....

RECEPTY