Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Kuře 100x jinak

SUROVINY

1 citron – šťáva
60 ml oleje
40 ml medu
125 ml bílého nebo růžového vína
2 stroužky česneku
2 lžíce bylinek (petržel, bazalka, rozmarýn, oregano, tymián, máta, saturejka apod.)

1 kuře naporcované (16 kuřecích paliček nebo 4 čtvrtky kuřete)

POSTUP

Šťávu z citronu, olej, med a víno pořádně promícháme. Jde to nejlépe v uzavřené dózičce nebo skleničce.

Naporcované kuře dáme do pekáčku a zalijeme marinádou. Přidáme 2 rozmáčknuté stroužky česneku. A zasypeme bylinkami. Bylinky záleží na vás. Proto 100x jinak. Jednou můžete použít jen petržel, jindy bazalku, rozmarýn, oregano, tymián, nebo provensálské koření i s levandulí. Libeček je zajímavý anebo směsi bylinek. (Zkoušela jsem to i s mátou a bylo to velice osvěžující, takové letní.)

Naložené kuře necháme v lednici přes noc, ale můžeme to nechat 24 – 36 hodin. Maso dáme přiklopené péct na 180°c asi 45 min – 1 hodinu. Potom odklopíme, přidáme teplotu až 220 stupňů a opečeme kůrčičku. Podáváme s vařenými bramborami.

PS: Dát péct kuře to je to nejsnadnější co zná. Je hrozně fascinující, jak výběr bylinek změní obrovsky chuť pokrmu. Kuře jsem vyzkoušela snad již se všemi bylinkami, co existují. Mě ale nejvíce chutná s tymiánem a obyčejnou petrželí.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Sušené brusinky si naložte do nějakého alkoholu. (Já samozřejmě použila kávové víno. A nechte odležet přes noc) Cukr dáme do kastrůlku,...
Kotlety můžete nechat s kostí anebo ji odříznout. Kotlety vložíme mezi dva kusy potravinářské folie a jemně rozklepeme. Vejce rozšleháme s hořčicí, oreganem,...
Česnek a ořechy rozmixujeme. Osolíme. Přidáme postupně lžíce oleje. A ještě si ponecháme na zalití. Promícháme. Přisypeme 1 lžíci parmazánu...

RECEPTY