Linecký vánoční koláč

SUROVINY:

250g hladké mouky
70g cukru (moučkový nebo krupici)
90g tuku (máslo, héra, zlatá haná)
1/2 lžíce sádla
3 lžíce mléka
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
rybízový džem Singlefood

POSTUP:

Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr. Uděláme důlek, do kterého klepneme vejce, a přidáme mléko. Pomocí nože od středu důlku trochu vše spojíme. Nakonec do těsta rychle zapracujeme chladné máslo nakrájené na kousky a sádlo.

Vytvarujeme bochánek a dáme ho na hodinu odpočívat do ledničky. Pak oddělíme zhruba čtvrtinu těsta a tu vrátíme do chladničky. Ze zbytku vyválíme plát ve velikosti formy i s okrajem. Přeneseme jej do kulaté formy a zlehka jej vmáčkneme, zejména u okraje. Přečnívající těsto ohněte o okraj formy směrem ven. Přes okraj přejedeme válečkem a těsto se od okrajů krásně uvolní. Dno na mnoha místech propícháme vidličkou, aby se na něm netvořili bubliny. Těsto potřeme džemem.

Zbylé těsto rovněž vyválíme, vykrájíme různé tvary a povrch koláče nazdobíme.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut, krásně dozlatova

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
Čedarovo-křenová pomazánka
Pomazánka

Čedarovo-křenová pomazánka

Nastrouháme čedar a křen. Pokrájíme nadrobno cibuli. V misce rozmícháme
majonézu, zakysanou smetanu, hořčici a sůl. Přidáme sýr a křen, zamícháme.
Mažeme na pečivo. Můžeme ozdobit

CELÝ RECEPT »
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK