Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Linecký vánoční koláč

SUROVINY

250g hladké mouky
70g cukru (moučkový nebo krupici)
90g tuku (máslo, héra, zlatá haná)
1/2 lžíce sádla
3 lžíce mléka
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
rybízový džem Singlefood

POSTUP

Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr. Uděláme důlek, do kterého klepneme vejce, a přidáme mléko. Pomocí nože od středu důlku trochu vše spojíme. Nakonec do těsta rychle zapracujeme chladné máslo nakrájené na kousky a sádlo.

Vytvarujeme bochánek a dáme ho na hodinu odpočívat do ledničky. Pak oddělíme zhruba čtvrtinu těsta a tu vrátíme do chladničky. Ze zbytku vyválíme plát ve velikosti formy i s okrajem. Přeneseme jej do kulaté formy a zlehka jej vmáčkneme, zejména u okraje. Přečnívající těsto ohněte o okraj formy směrem ven. Přes okraj přejedeme válečkem a těsto se od okrajů krásně uvolní. Dno na mnoha místech propícháme vidličkou, aby se na něm netvořili bubliny. Těsto potřeme džemem.

Zbylé těsto rovněž vyválíme, vykrájíme různé tvary a povrch koláče nazdobíme.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut, krásně dozlatova

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Troubu předehřejeme na 200°C. Maso dáme do pekáčku a velice jemně osolíme a opepříme. Toto maso pokryjeme plátky ementálu a čedaru....
Králíka naporcujeme a každý kousek osolíme, opepříme a obalíme slaninou. Dáme do vymazaného pekáče. Přilijeme vývar, víno a na maso...
Máslo ušleháme s cukrem do pěny. Potom postupně zašleháme vajíčka pokojové teploty. Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme a zapracujeme ji do pěny....

RECEPTY