Alena Zákostelecká
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Realné fotografie
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Dobrou chuť
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Korpus:
(použitý obyčejný hrnek na čaj cca 230 – 240 ml)
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
3/4 hrnku krupicového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
3/4 hrnku podmáslí
1 vejce
1/4 hrnku rostlinného oleje
špetka soli
Krém:
500g tvarohu – vanička
1 velká zakysaná smetana (400g)
2 – 3 lžíce cukru
červená potravinářská barva
borůvky
Poleva:
50g čokolády
2 lžíce smetany ke šlehání
Na ozdobu:
marcipán
borůvky
rozmarýnové větvičky
Troubu si necháme rozpálit na 180°C. Mouku, kakao, cukr, jedlou sodu a prášek do pečiva promícháme v míse. V podmáslí rozšleháme vejce a nalijeme na sypké ingredience. Přidáme olej a vše pořádně zamícháme. Nalijeme do dortové formy. Dáme péci na 30 – 45 min do předehřáté trouby. Upečené necháme vychladnout. Korpus rozkrojíme nadvakrát. Pokapeme třeba griotkou, pro děti můžeme pokapat třeba jahodovým sirupem např. od Singlefood.
Krém: Tvaroh smícháme s cukrem a zakysanou smetanou. Pokud se vám zdá, že je krém velice řídký, dáme ho na utěrku do sítka vykapat. Do utěrky se vsákne přebytečná voda a krém zhoustne. Potom do 2/3 zamícháme červenou barvu. 1/3 necháme bílou. Krémy přendáme do zdobících sáčků. Červeného krému jen polovinu, aby vám zbylo na potření dortu.
Sestavení dortu: Na tác dáme jeden díl korpusu a nastříkáme na něj do kruhu nejdříve červený krém, potom bílý, opět červený až se dostaneme ke středu. Posypeme borůvkami. Přiklopíme dalším dílem korpusu a postup zopakujeme. Takto sestavený dort dáme do chladničky odležet a zatuhnout. Pokud máte strach, že by se vám dort mohl sesunout, vraťte na něj ráfek od dortové formy.
Mezitím si připravíme ozdoby na dort. Vykrájíme požadované tvary z marcipánu. (Protože jsem hvězdičky chtěla mít čistě bílé, přidala jsem do marcipánu bílou barvu). Část marcipánu obarvíme na červeno a vytvoříme kuličky. Nastřiháme rozmarýnové větvičky.
Připravíme si polevu na dort. Smetanu s nasekanou čokoládou rozpustíme. Vychladlý dort vyndáme a ozdobíme čokoládovou polevou, aby bylo vidět stékání. Potom doplníme vytvořenými marcipánovými dekoracemi, rozmarýnem a borůvkami.
© 2017-2023 poctivachut.cz – All rights reserved