Vejce Benedikt

V roce 2020 na Nový rok jsem pro milovníky sladké snídaně připravila pomerančové
palačinky (recept najdete na blogu), tak letos něco pro „slanožravé“

SUROVINY:

4 vejce
2 žemle, housky, kaiserky nebo máslové vdolky. 
200 g šunky

Omáčka holandská:
3 vejce (jen žloutky)
150 g másla
150 ml bílý vinný ocet
5 kuliček celého pepře
citronová šťáva

POSTUP:

Holandská omáčka:

Ocet nalejeme do malého kastrůlku, přidáme 5 kuliček pepře a vše svaříme na polovinu. Pepř vyndáme. Připravíme si vodní lázeň. V misce prošleháme tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Dáme na vodní lázeň a šleháme, dokud směs nezhoustne. Nyní do směsi opatrně vmícháváme rozpuštěného másla. Přidáváme velice po malém množství. Stále šleháme. Dochutíme solí, pepřem. Ochutnáme, pokud se nám zdá omáčka málo kyselá, přidáme citronovou šťávu.

Ztracené vejce:

Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu. Přidáme do ní lžíci octa. Osolíme. Plotýnku ztlumíme, aby voda jen probublávala. Do hrnku nebo naběračky rozklepneme vejce, vodu v hrnci zamícháme, aby vznikl vír. Vejce vložíme doprostřed vzniklého víru. Vaříme ve vodě 2–3 minuty a poté ho děrovanou naběračkou vyjmeme ven. Stejný postup opakujte se zbylými vejci.

Sestavení:

Bulky, žemle, vdolky rozřízneme. Po řezné straně opečme. Přihodíme šunku a tu ohřejeme. Na každou polovinu opečené žemle dáme ohřátý plátek šunky, položíme na něj vejce a přelijeme holandskou omáčkou. Můžeme posypat nasekanou pažitkou.

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK