Milujete italské krémové rizoto? Tento recept na krémové rizoto s chřestem kombinuje jemnou chuť zeleného chřestu s parmazánem a bílým vínem. Připravit ho zvládne každý a určitě si ho zamilujete.
Já italské krémové risotto miluju. A jak já ho miluju, tak ho moji kluci nesnášejí. 🙂
4 lžíce oleje
2 šalotky
320g rýže (kulatozrnné)
100ml suchého bílého vína
1l zeleninového vývaru
60g másla
60g parmazánu
sůl a pepř
svazek zeleného chřestu
Do hrnce dáme olej, přidáme šalotku nakrájenou najemno a restujeme, jen aby cibulka zesklovatěla. Přisypeme rýži a opečeme ji do té doby, než změní bílou barvu na takovou skleněnou.
K opečené rýži přilijeme víno a necháme zcela odvařit. Potom začneme přidávat vývar, ale jen tolik, aby byla rýže tak 1cm pod hladinou. Mícháme, neodcházíme.
Vývar se svaří a rýže je stále tvrdá? Přidáme opět vývar a tak pokračujeme, dokud rýži neuvaříme do měkka. Počítejte tak 15 – 20min vaření.
Mezitím si připravíme chřest. Tvrdé konce odlámeme a špičky odkrájíme a uchováme na ozdobu. Zbylé stonky chřestu nakrájíme na tenká kolečka. Do měkké rýže přidáme kolečka chřestu a necháme projít varem. Sundáme hrnec ze sporáku a do rizota vmícháme studené máslo a strouhaný parmazán. Osolíme a opeříme dle chuti. Na ozdobu použijeme odložené špičky chřestu.
Vyzkoušej krémové rizoto s chřestem jako lehké jarní jídlo, které spojuje jemnost rýže, svěžest chřestu a výraznou chuť parmazánu. Tento recept si zamilují i ti, kteří jinak rizotu nefandí.
Můžeš se inspirovat dalšími recepty na rizoto třeba skvělé Krémové dýňové rizoto
PS: Já je mám ráda syrové, ale pokud vy ne, tak je blanšírujte. Rizoto ihned podáváme.
Tipy a triky
Použij kvalitní kulatozrnnou rýži pro ideální krémovou konzistenci.
Míchej neustále, rizoto tak nebude připalovat a vznikne krásně krémové.
Víno můžeš nahradit vývarem, pokud nechceš použít alkohol.
Chřest vybírej čerstvý, s pevnými stonky.
- Krémové rizoto s chřestem podávej ihned – právě jeho čerstvost je tím, co dělá rozdíl.
Může se rizoto připravit i s bílým chřestem?
Ano, bílý chřest je vhodnou alternativou, pouze ho připrav stejně jako zelený.Jaká vína jsou vhodná pro rizoto?
Suchá bílá vína jako Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc skvěle doplní chuť rizota.
Přihlas se k odběru našeho měsíčního newsletteru a získej: 🥘 Nejnovější recepty, které ti nesmí uniknout 💡 Tipy, jak vařit jednodušeji a lépe ✨ Sezónní inspiraci, suroviny a techniky 📚 Shrnutí nejčtenějších článků měsíce
Žádný spam – jen poctivá chuť jednou za měsíc.
Stačí zadat svůj e-mail a je to!
Co mě vedlo k založení mého blogu? – láska k jídlu, vaření, pečení a hlavně mé kamarádky, pro které již přes rok vařím degustační menu, peču dorty a zákusky. Jídlo i vaření je moje vášeň (i když nevím po kom to mám – promiň mami), sbírám recepty, kuchařky jsou mé oblíbené knihy.
© 2017-2025 poctivachut.cz – All rights reserved