Krémové rizoto s chřestem

Jak připravit dokonalé krémové rizoto s čerstvým chřestem

Milujete italské krémové rizoto? Tento recept na krémové rizoto s chřestem kombinuje jemnou chuť zeleného chřestu s parmazánem a bílým vínem. Připravit ho zvládne každý a určitě si ho zamilujete.

Já italské krémové risotto miluju. A jak já ho miluju, tak ho moji kluci nesnášejí. 🙂

SUROVINY

4 lžíce oleje
2 šalotky
320g rýže (kulatozrnné)
100ml suchého bílého vína
1l zeleninového vývaru
60g másla
60g parmazánu
sůl a pepř
svazek zeleného chřestu

Shrnutí

POSTUP

Do hrnce dáme olej, přidáme šalotku nakrájenou najemno a restujeme, jen aby cibulka zesklovatěla. Přisypeme rýži a opečeme ji do té doby, než změní bílou barvu na takovou skleněnou.

K opečené rýži přilijeme víno a necháme zcela odvařit. Potom začneme přidávat vývar, ale jen tolik, aby byla rýže tak 1cm pod hladinou. Mícháme, neodcházíme.

Vývar se svaří a rýže je stále tvrdá? Přidáme opět vývar a tak pokračujeme, dokud rýži neuvaříme do měkka. Počítejte tak 15 – 20min vaření.

Mezitím si připravíme chřest. Tvrdé konce odlámeme a špičky odkrájíme a uchováme na ozdobu. Zbylé stonky chřestu nakrájíme na tenká kolečka. Do měkké rýže přidáme kolečka chřestu a necháme projít varem. Sundáme hrnec ze sporáku a do rizota vmícháme studené máslo a strouhaný parmazán. Osolíme a opeříme dle chuti. Na ozdobu použijeme odložené špičky chřestu.

 

Vyzkoušej krémové rizoto s chřestem jako lehké jarní jídlo, které spojuje jemnost rýže, svěžest chřestu a výraznou chuť parmazánu. Tento recept si zamilují i ti, kteří jinak rizotu nefandí.

Můžeš se inspirovat dalšími recepty na rizoto třeba skvělé Krémové dýňové rizoto

PS: Já je mám ráda syrové, ale pokud vy ne, tak je blanšírujte. Rizoto ihned podáváme.

Tipy a triky

  • Použij kvalitní kulatozrnnou rýži pro ideální krémovou konzistenci.

  • Míchej neustále, rizoto tak nebude připalovat a vznikne krásně krémové.

  • Víno můžeš nahradit vývarem, pokud nechceš použít alkohol.

  • Chřest vybírej čerstvý, s pevnými stonky.

  • Krémové rizoto s chřestem podávej ihned – právě jeho čerstvost je tím, co dělá rozdíl.

Může se rizoto připravit i s bílým chřestem?
Ano, bílý chřest je vhodnou alternativou, pouze ho připrav stejně jako zelený.

Jaká vína jsou vhodná pro rizoto?
Suchá bílá vína jako Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc skvěle doplní chuť rizota.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Vše hodíme do mixeru a zpracujeme na hladkou hmotu, ale jde to dobře i vidličkou. Pomocí stěrky přendáme do mističky,...
Na vál prosejeme mouku, přisypeme cukr, ořechy, máslo, vejce a sůl. Vše zpracujeme na těsto, které necháme v lednici odležet...
Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce vyškvařit, přidáme nakrájenou cibuli. Orestujeme, přidáme mletou paprikou, chilli a krátce opražíme....

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Vajíčka uvaříme natvrdo – viz Jak na to. Necháme vychladnout. Z tuňákové konzervy slijeme přebytečnou tekutinu či olej. Tuňáka dáme...
Maso osolíme a opepříme. Brambory, žampiony, cibuli a cuketu nakrájíme na kolečka. Remosku vytřeme olejem. Poklademe polovinou brambor, cukety, cibule...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Nauč se, jak upéct muffiny, které jsou opravdu vláčné a nadýchané. Praktické tipy, recepty, nejčastější chyby a jak se jim...
Při pečení se často setkáváme s otázkou: Jaký tuk je nejlepší použít do těsta? Výběr správného tuku může zásadně ovlivnit...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x