Žloutkový věneček

SUROVINY

Žloutkový krém:
600ml mléka
3 žloutky
100 g cukru krupice
2 sáčky vanilkového pudinku
100 g másla
vanilka

Odpalované těsto:
250 ml mléka
125 ml vody
špetka soli
135 g tuku (Zlatá Haná, Héra, máslo apod.)
200 g polohrubé či hladké mouky
4 vajec

250ml smetany ke šlehání
1 lžíce cukru

Shrnutí

POSTUP

Žloutkový krém: Část mléka nalijeme do hrnce. Trochu mléka si ponecháme v odměrné nádobě a v ní rozmícháme pudinkové prášky a rozšleháme žloutky. V hrnci mléko přivedeme k varu. Přilejeme rozmíchané pudinkové prášky. A chvilinku vaříme. Odstavíme a vmícháme cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Zakryjeme folií, položíme ji přímo na horký pudink a tím se nevytvoří škraloup. Dáme chladit do lednice nejlépe přes noc.

Troubu předehřejeme na 220°C, plech si vyložíme pečícím papírem, na který jsme si nakreslili 2 kruhy o průměru 18 – 20 cm.

Vodu a mléko dáme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme tuk a necháme rozpustit. Osolíme. Do vroucí směsi nasypeme najednou mouku, snížíme teplotu a mícháme, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny hrnce. Na dně by se měl tvořit bílý povlak – napálené těsto. Těsto přendáme do mísy a zvolna mícháme do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně zašleháváme vejce, jedno po druhém. Práci si usnadníme šlehačem, robotem, ručník šlehačem apod. Každé vajíčko dobře zapracujeme zvlášť. Těsto musí být krásně hladké, bez hrudek. Těsto přendáme do zdobícího sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme těsto hezky po obvodu do kruhu v jedné vrstvě. Druhý kruh uděláme stejně.

Dáme péct do vyhřáté trouby 10 minut. Zpočátku pečení neotevíráme troubu. Potom troubu snížíme na 180°C. Délka pečení závisí na velikosti kruhů. Kola by po upečení měly znít dutě a na povrchu by měly být spíše tvrdé.

Sestavení dortu: Když dělám dort, placky nerozkrajuji, aby dort zůstal pevnější. Vychlazený pudink našleháme do hebkého krému. Přendáme do sáčku se zdobící trubičkou. Krém nastříkáme na spodní část kruh dortu. Smetanu našleháme. Přendáme opět do sáčku a šlehačku nastříkáme na krém. Přiklopíme druhým kruhem. Dáme chladit do lednice. Před servírováním dort – věneček pocukrujeme, anebo ozdobíme dle své fantazie.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Změklé máslo, cukr a žloutky třeme (1/2 hodiny), my si vezmeme šlehač. Ze zbylých bílků ušleháme pevný sníh. (Do studeného...
Ředkvičková polévka je rychlý a zdravý recept, který využije i zbytky ředkviček. Vyzkoušej tuhle jednoduchou a chutnou variantu na jarní...
Ochutnej ďábelské kuřecí paličky s pikantní marinádou z chilli a rozmarýnu. Skvělý recept na gril nebo do trouby. Podávej s...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Rozinky do sněhu si namočíme do rumu nejlépe přes noc. Na těsto si našleháme máslo s cukrem do pěny. Přidáme...
Všechny suroviny zpracujeme na vále a necháme odpočinout v lednici cca 20min. Potom těsto vyválíme a přeneseme do formy, vytvarujeme...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Zjisti, jak skladovat ovoce správně, aby zůstalo čerstvé co nejdéle. Praktické tipy pro uchování jahod, malin, borůvek i dalšího sezónního...
Nauč se, jak správně sušit bylinky – bez ztráty chuti a vůně. Poradíme ti nejlepší techniky, načasování i skladování....
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x