Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Malagof tort

(přesný název z kuchařky)

A je to tu zase – jeden velice starý recept – z roku 1905. Poměry jsem upravila, ale kurzívou jsem Vám ponechala poznatky ze staré kuchařky

SUROVINY

150g másla
60g mletých mandlí bez slupky
100g cukru
2 žloutky
vanilka
40 ml malaga nebo punče (za 10 halířů)
40 cukrářských piškotů – asi 400g (za 1 korunu)
250ml smetana
2 bílky
60g cukru
250ml smetany ke šlehání

POSTUP

Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutkem do pěny (asi ½ hodiny ručně). My si na to vezmeme šlehač. Přidáme namleté spařené mandle. Ochutíme vanilkou, hořkou strouhanou mandlí a malagem nebo punčem, nebo jiným fortifikovaným vínem.

Připravíme si piškoty a smetanu. Piškoty máčíme ve smetaně a skládáme na skleněnou mísu. Piškoty potřeme připraveným krémem a opakujeme, než vše spotřebujeme.

Našleháme bílky s cukrem a zvlášť smetanu. Potom opatrně vše spojíme a potřeme připravený dort. (Nebo pomocí trubičky okrášlíme. Necháme v chladu několik hodin státi, aby se rozležel)

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Mango oloupeme, okrájíme dužinu od pecky a pokrájíme na menší sousta. Dáme do mísy. Přihodíme hrst borůvek a kumkvatu nakrájenou...
Na oleji zpěníme rychle cibulku, přihodíme hráček a zalijeme vodou a vaříme asi 10 minut. Vše rozmixujeme, přidáme citronovou šťávu a...
Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. V hrnci na oleji osmahneme šalotku a česnek asi tak 5 min. Zalijeme...

RECEPTY