Těsto:
200g hladké mouky
125g másla
75g cukru moučka
25g mletých lískových ořechů
1 vejce
špetka soli
Krém z ořechů a mandlí:
70g másla
70g cukru
1 vejce
50g mletých mandlí
20g mletých vlašských ořechů
2 lžíce smetany ke šlehání
1 lžíce rumu
Měkký karamel:
115ml smetany ke šlehání
2 lžíce sušeného mléka
75g cukru
75g glukozového sirupu
40g másla
špetka soli
400g vlašských ořechů
1 lžíce rumu
Na vál prosejeme mouku, přisypeme cukr, ořechy, máslo, vejce a sůl. Vše zpracujeme na těsto, které necháme v lednici odležet min 1 hodinu.
Krém z ořechů a mandlí připravíme zašleháním všech ingrediencí. Nejdříve našleháme změklé máslo a postupně přidáváme všechny suroviny.
Měkký karamel uvaříme takto: V hrnci přivedeme smetanu ke šlehání k varu, dáme semínka vanilky z půlky lusku a přisypeme sušené mléko. Stáhneme z plamene. Cukr a glukózový sirup rozpustíme v hrnci se silným dnem na středním plameni za stálého míchání, do zlatova. Na karamel nalijeme trochu smetany. Protože karamel bude velmi rychle kypět, radši toto uděláme v několika krocích, dokud nevyužijeme celou smetanu. Pokračujte na středním ohni a směs necháme 1 minutu vařit, dokud mírně nezhoustne. Odtavíme. Vmíchejte máslo a špetku soli. Karamel nalijeme do misky a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Troubu si rozpálíme na 200°C. Těsto si rozválíme asi na 3mm a vyložíme jím koláčovou formu. Dno formy trochu propícháme vidličkou. Pečeme asi 15 min. Vyndáme. Nalijeme krém z ořechů a pečeme ještě 15 minut na 180°c.
Koláč necháme vychladnout. Na mandlovo-ořechový krém rozetřete velkorysou vrstvu karamelu. Pokapeme rumem.
Zatímco dortík chladne, orestujeme vlašské ořechy velmi lehce v troubě. Necháme vychladnout a atraktivně naaranžujeme na koláč.
Na ozdobu jemně ohřejeme trochu karamelu a pokapeme jím naskládané ořechy.
Přihlas se k odběru našeho měsíčního newsletteru a získej: 🥘 Nejnovější recepty, které ti nesmí uniknout 💡 Tipy, jak vařit jednodušeji a lépe ✨ Sezónní inspiraci, suroviny a techniky 📚 Shrnutí nejčtenějších článků měsíce
Žádný spam – jen poctivá chuť jednou za měsíc.
Stačí zadat svůj e-mail a je to!
Co mě vedlo k založení mého blogu? – láska k jídlu, vaření, pečení a hlavně mé kamarádky, pro které již přes rok vařím degustační menu, peču dorty a zákusky. Jídlo i vaření je moje vášeň (i když nevím po kom to mám – promiň mami), sbírám recepty, kuchařky jsou mé oblíbené knihy.
© 2017-2025 poctivachut.cz – All rights reserved