Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Krémové dýňové rizoto

SUROVINY

4 lžíce oleje
2 šalotky
3 stroužky česneku
2 snítky rozmarýnu
320g rýže (kulatozrnné)
100ml suchého bílého vína
1l zeleninového vývaru
60g másla
60g parmazánu
sůl a pepř
1 malá dýně (máslová, hokaido)

POSTUP

Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni rozkrojíme, vydlabeme, oloupeme. (Hokaido se neloupe, jen vykrájejte takové malé, tvrdé, béžové puchýřky.) Nakrájíme ji na kostky v průměru 2cm. Dáme na pečící papír na plech a pečeme při 180°C asi 15 min. Dýně musí být pěkně měkká i se slupkou pokud pečete hokaido. Necháme vychladnout a rozmixujeme na pyré.

Do hrnce dáme olej, přidáme 3 celé stroužky česneku a orestujeme. Potom přidáme šalotku nakrájenou najemno a 2 snítky rozmarýnu a pokračujeme v restování, jen aby cibulka zesklovatěla. Česnek vyjmeme. Přisypeme rýži a opečeme ji do té doby, než změní bílou barvu na takovou skleněnou. K opečené rýži přilijeme víno a necháme zcela odvařit. Potom začneme přidávat vývar, ale jen tolik, aby byla rýže tak 1cm pod hladinou. Mícháme, neodcházíme.

Vývar se svaří a rýže je stále tvrdá? Přidáme opět vývar a tak pokračujeme, dokud rýži neuvaříme do měkka. Počítejte tak 15 – 20min vaření. Vyjmeme snítky rozmarýn. Do měkké rýže přidáme 5 lžic dýňového pyré a necháme projít varem. Sundáme hrnec ze sporáku a do rizota vmícháme studené máslo a strouhaný parmazán. Osolíme a opeříme dle chuti. Rizoto ihned podáváme.

Tip: Pokud nejste vegetariáni, podávejte rizoto jako já s orestovanými kousky kuřecího masa. (Malé kousky masa orestujte na másle, osolte a opepřete)

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr. Uděláme důlek, do kterého klepneme vejce, a přidáme mléko. Pomocí nože od středu důlku trochu...
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na větší kousky dáme vařit do vody. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso nakrájené na malé kousky...
Feferonku, česnek očistíme. Kůru nastrouháme. Olivy, feferonku, česnek rozmixujeme s olejem. Osolíme. Přidáme kůru. Promícháme. Mozzarellu a rajčata nakrájíme na plátky...

RECEPTY