Krémové dýňové rizoto

SUROVINY:

4 lžíce oleje
2 šalotky
3 stroužky česneku
2 snítky rozmarýnu
320g rýže (kulatozrnné)
100ml suchého bílého vína
1l zeleninového vývaru
60g másla
60g parmazánu
sůl a pepř
1 malá dýně (máslová, hokaido)

POSTUP:

Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni rozkrojíme, vydlabeme, oloupeme. (Hokaido se neloupe, jen vykrájejte takové malé, tvrdé, béžové puchýřky.) Nakrájíme ji na kostky v průměru 2cm. Dáme na pečící papír na plech a pečeme při 180°C asi 15 min. Dýně musí být pěkně měkká i se slupkou pokud pečete hokaido. Necháme vychladnout a rozmixujeme na pyré.

Do hrnce dáme olej, přidáme 3 celé stroužky česneku a orestujeme. Potom přidáme šalotku nakrájenou najemno a 2 snítky rozmarýnu a pokračujeme v restování, jen aby cibulka zesklovatěla. Česnek vyjmeme. Přisypeme rýži a opečeme ji do té doby, než změní bílou barvu na takovou skleněnou. K opečené rýži přilijeme víno a necháme zcela odvařit. Potom začneme přidávat vývar, ale jen tolik, aby byla rýže tak 1cm pod hladinou. Mícháme, neodcházíme. 

Vývar se svaří a rýže je stále tvrdá? Přidáme opět vývar a tak pokračujeme, dokud rýži neuvaříme do měkka. Počítejte tak 15 – 20min vaření. Vyjmeme snítky rozmarýn. Do měkké rýže přidáme 5 lžic dýňového pyré a necháme projít varem. Sundáme hrnec ze sporáku a do rizota vmícháme studené máslo a strouhaný parmazán. Osolíme a opeříme dle chuti. Rizoto ihned podáváme.

Tip: Pokud nejste vegetariáni, podávejte rizoto jako já s orestovanými kousky kuřecího masa. (Malé kousky masa orestujte na másle, osolte a opepřete)

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
Rychlé jablkové muffinky
Muffiny

Rychlé jablkové muffinky

Jablíčka omyjeme a z prostředka i se stopkou vykrojíme plátek. Dáme stranou. Ze zbytků jablek odstraníme jadřinec a nakrájíme na malinké kostičky. Všechny ingredience smícháme.

CELÝ RECEPT »
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK