1 hrst hrachu (50g)
1 hrst fazolí
1 hrst čočky
1 hrst krup
5 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1 – 2 lžíce jíšky (viz. Jak na to)
1l vývaru nebo vody
sůl, pepř, majoránka
Večer si namočíme do vody všechny luštěniny (hrách, fazole, čočka). Musí být ponořené. Druhý den přidáme kroupy a přilijeme 1l vývaru a vše uvaříme doměkka. (Vodu z luštěnin neslíváme!) Před dovařením přidáme nastrouhanou zeleninu a cibuli. Polévku zahustíme jíškou a okořeníme majoránkou. Osolíme, opepříme dle chuti.
Na Valašsku polévku nezahušťují, přidávají však do ní ještě pohanku nebo jáhly a česnek.
Já polévku neochucuji česnekem, ale dám si k ní topinku.
Přihlas se k odběru našeho měsíčního newsletteru a získej: 🥘 Nejnovější recepty, které ti nesmí uniknout 💡 Tipy, jak vařit jednodušeji a lépe ✨ Sezónní inspiraci, suroviny a techniky 📚 Shrnutí nejčtenějších článků měsíce
Žádný spam – jen poctivá chuť jednou za měsíc.
Stačí zadat svůj e-mail a je to!
Co mě vedlo k založení mého blogu? – láska k jídlu, vaření, pečení a hlavně mé kamarádky, pro které již přes rok vařím degustační menu, peču dorty a zákusky. Jídlo i vaření je moje vášeň (i když nevím po kom to mám – promiň mami), sbírám recepty, kuchařky jsou mé oblíbené knihy.
© 2017-2025 poctivachut.cz – All rights reserved