Vánoční štola

SUROVINY

500g hladké mouky
150g cukru
250g tvarohu
150g tuku (máslo, héra, zlatá haná)
150g zakysané smetany
2 vejce
1 lžíce vanilkového cukru (viz. jak na to)
1 prášek do pečiva
citronová kůra z ½ citronu
špetka soli

200g směsi (vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle, rozinky, kandované ovoce)

Shrnutí

POSTUP

Prvních deset ingrediencí zpracujeme na vále do hladkého těsta. Potom přidáme směs oříšků a sušeného ovoce. Každý si může přidat co má rád.

Pokud máte rádi sušené meruňky, přidejte ty, nebo jsou dobré sušené brusinky. Někdo přidává i kandovaný zázvor. Nemáte rádi rozinky, tak je tam prostě nedáte a přidáte třeba kešu oříšky. Směs si vytvoříte podle své chutě. Jen ořechy, prosím Vás, přidávejte i se slupkou jak lískové oříšky, tak mandle. Ty totiž potom vytvářejí tu krásnou strukturu vánoční štoly.

Zpracované těsto rozválíme na obdélník asi na sílu 1,5 až 2 cm. Konce přes sebe přeložíme na střed. (Jako když zavinujete miminko – to je právě význam štoly – zavinutý Ježíšek v peřince.)

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečeme opatrně asi 45 – 60 minut.

Po upečení ji ihned potřeme máslem a silně pocukrujeme.

Vychladlou štolu hezky zabalte do potravinářské fólie a nechte ji pěkně odležet v chladu. (Já ji dávám na balkon.) Ona se tak krásně rozleží a je ještě lepší než čerstvá.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Fazole vysypeme do cedníku a propláchneme, abychom je zbavili mazlavého povrchu. Dáme do hrnce olej, nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme nekrájený...
V misce smícháme obě smetany, ochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem. Přidáme pažitku najemno nasekanou. Salát rozebereme, opereme a...
Očistěte maso od bílých blan na povrchu. Malým nožíkem zajedeme pod kousek blanky a jedeme nožem pod povrchem směrem k...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Mouku smícháme s droždím, cukrem, solí, pepřem. Přilijeme olej a vlažnou vodu a vše zpracujeme na hladké těsto. Přisypeme bylinky...
Mléko osolíme a dáme vařit. Rýži pořádně propláchneme vodou a vsypeme do mléka. Pozvolna vaříme doměkka na kaši. Kaši necháme...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Chřest je skvělý v tom, že i když ho připravíš jednoduše – třeba s trochou másla a soli – chutná...
Jaro je ideální čas na to začít do jídelníčku zařazovat čerstvé bylinky. Nejenže dodají vašim pokrmům výjimečnou chuť a aroma,...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x