Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Rybízový dort s bezé

Tento recept je trochu složitější, ale stojí za tu práci – chuť nakyslého rybízu s vanilkovým krémem a celý zabalený do sladkého sněhu – mňam

SUROVINY

Kakaový korpus:
4 vejce
4 lžíce cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 rovná lžíce škrobu kukuřičného nebo bramborového
1 lžíce kakaa

Rybízový krém:
150g rybízu
50g cukru
3 lžíce červeného vína
4 plátky želatiny
250ml smetany ke šlehání
50g rybízu

Vanilkový krém:
1 balíček vanilkového pudinku
400ml mléka
1 lžíce vanilk. cukru (viz jak na to)
1 lžíce cukru
50g másla
150ml smetany ke šlehání
50g rybízu

Bezé:
2 bílky
100g cukru

POSTUP

Upečeme kakaový korpus: Bílky s cukrem ušleháme na pevný sníh. Přidáme žloutky a prošleháme. Potom opatrně vmícháme mouku, škrob a kakao. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Rozprostřeme těsto a dáme péct do rozpálené trouby na 200°C asi 20 – 25 min. Vyzkoušíme špejlí. Pokud se těsto nelepí, je hotové.

Rybízový krém: 150g rybízu obereme a opereme. Dáme do kastrůlku, přisypeme cukr a trochu rozmačkáme. Přidáme víno a vaříme asi 2 – 3 min. Plátky želatiny namočíme do studené vody. Rybíz odstavíme z plotýnky a vymačkané plátky želatiny vhodíme do kastrůlku a necháme rozpustit. Mícháme. Necháme vychladit při občasném zamíchání. Přidáme 50g rybízu. Našleháme smetanu dotuha a opatrně vmícháme vychladlou rybízovou směs.

Vanilkový krém: Pudink uvaříme dle návodu z 400ml mléka. Do teplého vmícháme máslo, a cukry. Necháme vychladnout. Smetanu našleháme a opatrně vmícháme do studeného pudinku. Nakonec přidáme 5g rybízu.

Sestavení dortu: Kakaový korpus rozkrojíme. Do dortové formy vrátíme jednu část piškotového korpusu, navršíme rybízový krém, přiklopíme druhou částí korpusu, přidáme vanilkový krém. Uhladíme. Necháme min 3 hodiny uležet, ale nejlépe přes noc.

Bezé: Bílky našleháme s cukrem. Dort vyndáme opatrně z formy a celý potřeme ušlehaným sněhem. Troubu rozpálíme na 250°C nebo použijeme gril a dort krátce zapečeme, aby sněhový povrch lehce zezlátl.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, přidáme nasekanou pažitku a pampeliškové listy. Osolíme, opeříme a zakapeme olejem. Necháme min. 10min odležet....
Dáme vařit těstoviny dle návodu. Na pánvi orestujeme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, ančovičky. Až se ančovičky rozpustí, přidáme pokrájené listy bršlice...
Salát natrháme na malé kousky, přidáme dílky grepu, mátu. Ochutíme citronovou šťávou a spojíme vše majonézou. Ozdobíme uzenou rybou. Podáváme...

RECEPTY