Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Jablkovo-hruškový koláč s pařížskou šlehačkou

SUROVINY

1 hrnek hladké mouky
½ hrnku cukru
1 lžička prášku do pečiva
6 lžic oleje
1 hrnek mléka
3 vejce
400g jablek
400g hrušek
máslo na vymazání formy

Pařížská šlehačka
250 ml smetany ke šlehání
1 tyčinka ledových kaštanů
50 g hořké čokolády

POSTUP

Smetanu zahřejeme. Přidáme nalámané ledové kaštany a čokoládu a za občasného míchání necháme rozpustit. Potom dáme do lednice přes noc vychladit. Druhý den šlehačku našleháme. Ke konci šleháme opatrně, aby se šlehačka nepřešlehala. Můžeme přidat 2 lžíce mascarpone, aby byla šlehačka pevnější a krásně hladká.

Dortovou formu vymažeme máslem. Jablka i hrušky oloupeme a odstraníme jadřince. Potom ovoce nakrájíme na tenké plátky. Jablka naskládáme do formy, na ně přidáme hrušky. Můžeme posypat třtinovým cukrem dle sladkosti ovoce.

Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr. Zamícháme. Přidáme olej, mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Vše pořádně promícháme. Těsto nalijeme na vyskládaná jablka s hruškami. Pečeme při 180°C asi 20 – 30 min. Vychladlý dort vyklopíme z formy a ozdobíme pařížskou šlehačkou.

PS: A je tu zase podzim a na zahradě hromadu jablek a hrušek. Stále peču něco z jablek. Okolí už nemůže jablka ani vidět, protože je přidávám i tam, kde byste jablíčka nehledali. Ale když upeču tento koláč, tak se najednou všichni objeví a najednou nevadí, že obsahuje jablka a ještě se pohádají o poslední kousek.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Do woku dáme olej, přidáme jar. cibulku. Orestujeme. Přidáme zelenou kari pastu. Přidáme krůtí maso nakrájené na nudličky. Restujeme 2 min....
Kuře omyjeme, osolíme a opepříme. (použijte červený pepř, jeho chuť krásně doplní svěžest pomerančů) Pomeranče pořádně omyjeme horkou vodou. Dva...
Konzervy vylejeme do sítka a fazole pořádně propláchneme. Necháme okapat. Uvaříme vajíčka natvrdo – viz Jak na to. Uděláme zálivku...

RECEPTY