Jih Itálie, Sicílie – degustační menu

V kuchyni Kalábrie a Sicílie je velice znát arabský vliv.

Arabové přivezli sebou lilky a Italové si je velice oblíbili. Pěstují se zde citrusy,

pomeranče. Hlavními surovinami jsou rajčata, česnek, olivy, rýže, kuskus, šafrán. Na
celém ostrově Sicílie se pěstují mandle, pistácie, divoký fenykl a kapary.
Na talíři nesmí samozřejmě chybět ryby a mořské plody, vždyť Sicílie je pře jen
ostrov.

Nejběžnějším sýrem je cacciocavala (kačokavala) a pecorino.

Vyrábějí se zde sladkosti, které díky hromadě medu, cukru a kandovanému ovoci,
dělají čest svému jménu. Na Sicílii vymysleli granitu – ochucené krystalky ledu a
poprvé zde začali modelovat z marcipánu tvary ovoce.

Z nápojů, které se produkují, musíme jmenovat určitě víno, marsalu a limoncello.

A tyto základní suroviny jsme zakomponovali do menu.

Caponata – osmažený lilek, řapíkatý celer, rajčatové pyré, olivy, kapary, bazalka, vinný ocet, cukr, mandle

Sicilské pesto s ricottou – česnek, ančovičky, česnek, kapary, olivy, sušená rajčata, ricotta

Sicilská polévka – mrkev, celer, česnek, feferonka, rajčatové pyré – dopio,
rozmarýn, cizrna

Arancini – smažené rýžové kuličky plněné masovým ragú

Rybí kuskus – kuskus, rajčata, celer, česnek, ančovičky, víno, vývar, ryba

Kávová granita – třešně, mascarpone, kávová granita

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK