Alena Zákostelecká
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Realné fotografie
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Dobrou chuť
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Opět jeden recept ze staré kuchařky. Poměry jsem musela doupravit, ale kurzívou jsem Vám ponechala poznatky z původního receptu!!
150g másla
150g cukru
3 vejce
150g mouky
1 meruňková, pomerančová nebo dýňová zavařenina
3 – 5 pomerančů
2 bílky
2 lžíce cukru
hrst plátků mandlí
Změklé máslo, cukr a žloutky třeme (1/2 hodiny), my si vezmeme šlehač. Ze zbylých bílků ušleháme pevný sníh. (Do studeného kotlíku dáme bílky a přidáme 2 zrnka soli, zejména jsou-li to vejce z vápna neb starší, a ušleháme je v tak pevný sníh až se může krájet, aneb obrátím-li kotlík a sníh nevypadne.)
Žloutkovou směs, sníh a mouku opatrně smícháme. (Nízký plech nebo pekáč máslem vymažeme a moukou vysypeme.) My pekáček nebo koláčovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme těsto. Pečeme při 180°C asi 15 – 20 min.
Vychladlé, upečené těsto rozkrojíme na polovinu. Jednu polovinu potřeme meruňkovým džemem (zavařeninou), oloupaným, jader zbavený pomeranč nakrájíme na malé kousky a tyto na džem nasypeme. Přiklopíme druhou půlkou, kterou opět potřeme džemem a poklademe pomerančem. (Posypeme nahrubo utlučeným cukrem krupičkovitým pro ozdobu, aneb stříkačkou naplněnou tuhým bílkovým krémem děláme přes zavařeninu mřížky. Ve vlažné troubě osušiti asi 10 minut necháme.)
My si připravíme sníh z 2 bílků a 2 lžic cukru. Ušlehaný sníh buď rozetřeme, nebo zdobícím sáčkem nastříkáme na řezy do mřížky. Dáme do trouby zapéct na 200°C do zlatova.
© 2017-2024 poctivachut.cz – All rights reserved