Koblihy

Držíte masopust? Víte že, masopust neboli fašank je pohyblivý třídenní svátek, po
němž následuje čtyřicetidenní půst, který končí Velikonocemi. Tak si k tomu
masopustu upečeme klasiku – koblihy

SUROVINY:

500g hladké mouky
500g polohrubé mouky
80g cukr
4lžíce rumu
6-8 žloutky
60g kvasnice
1/2l mléka
100g másla
cit. kůra
lžička soli
Olej má smažení

POSTUP:

Do mísy prosejeme obě mouky, uděláme důlek, nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a na ně nalijeme vlahé mléko. Tuk rozpustíme a nalijeme do mísy na vzešlý kvásek.

Přidáme žloutky, sůl, citrónovou kůr, rum a těsto pořádně zaděláme. Posypeme jemně moukou a přikryté utěrkou necháme kynout

Nakynuté těsto přendáme na vál a rozválíme asi na 1/2 cm. Vykrájíme kolečka. Na jedno dáme džem a druhým kolečkem přiklopíme. Kraje pořádné přitlačíme a vykrajovátkem ještě jednou vykrojíme. 

Koblihy skládáme na prkénko, přikryjeme utěrkou a nechám kynout. Mezitím si rozpálíme olej ve větším hrnci

Koblihy do něj vkládáme vrchní stranou do oleje. Přiklopíme pokličkou a necháme chvilinku smažit, potom otočíme a již nepřiklápíme. Usmažená koblihy dáváme na papírové utěrky, aby vsákly přebytečný tuk.

Někteří mají rádi koblihy neplněné, ale obalované ve vanilkovém či skořicovém cukru. Na tyto koblihy rozvalujeme těsto na 1 cm, neplníme, necháme ještě vykrájené kynout a potom postupujeme stejně.

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK