Dort jogurtovo–pistáciový

Jogurtovo–pistáciový dort je svěží, lehký a přitom plný chuti.

Tento dort kombinuje nadýchaný piškotový korpus s jemným jogurtovým krémem a mletými pistáciemi, které dodávají typickou oříškovou chuť i barvu. Ať už ho chystáš na oslavu nebo jen tak pro radost, jogurtovo–pistáciový dort zaujme na první pohled i sousto.

SUROVINY

Korpus piškotový
6 vajec
200g moučkového cukru
150g polohrubé mouky

Krém:
350g jogurtu smetanového (velké balení)
100g cukru moučkového
2 lžíce citronové šťávy
7 plátků želatiny
2 lžíce mletých zelených pistácií (či kupované pasty)
350ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:
150ml smetany ke šlehání
1 lžička moučkového cukru

Shrnutí

POSTUP

Korpus piškotový

Bílky našleháme do pevného sněhu. Přidáme cukr, žloutky a stále šleháme. Potom opatrně zamícháme polohrubou mouku. Nalijeme do dortové formy a pečeme při 180°C 20 – 30 min. Zkusíme špejlí.

Krém:

Plátky želatiny namočíme do studené vody.

Jogurt smícháme s cukrem, šťávou z citronu a umletými pistáciemi. Šlehačku našleháme.

Želatinu vymačkáme a necháme rozpustit. Do rozpuštěné želatiny přidáme trochu jogurtu a zamícháme. Tuto směs přidáme do zbytku sladkého jogurtu a opatrně vmícháme našlehanou smetanu.

Piškot rozkrojíme na dva pláty. Jeden plát dáme zpět do formy a nalijeme na něj jogurt s pistáciemi. Přiklopíme druhým plátem korpusu.

Dáme do lednice a necháme přes noc uležet.

Druhý den dort ozdobíme dle vlastní fantazie a podáváme.

 

Vyzkoušej tento jogurtovo–pistáciový dort i s jiným ovocem – například s malinami nebo jahodami jako letní varianta. Nebo vyzkoušej recept na Čokoládový dort s citrusy nebo třeba Šarlota (charlotta) s jahodami a sektovým krémem.

Tipy

  • Pokud chceš, aby byl jogurtovo–pistáciový dort ještě výraznější, můžeš do krému přidat lžíci pistáciové pasty nebo špetku zeleného barviva.

  • Pistácie lze kombinovat s malinami nebo jahodami – vytvoříš tak kontrastní efekt.

  • Krém lze použít i jako náplň do rolády nebo pohárů.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Kedlubny oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Šalotku oloupeme a drobně nasekáme. Majonézu připravíme dle popisu – viz Základní recepty....
Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a mandle. Zamícháme. Přidáme mléko, vejce a zavařeninu. Vše pořádně...
Na křehké těsto všechny ingredience rychle zpracujeme na hladké těsto. Dáme ho do lednice odpočinout. Do dortové formy na dno...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Z chřestu odlámeme konce. Bílý chřest oloupeme. Dáme vařit vodu. Hodně vody. Osolíme, přidáme máslo, můžeme přidat trochu bílého vína,...
Sušenky rozdrtíme na drobečky. Přidáme mléko a změklé máslo. Propracujeme. Tuto hmotu rozprostřeme do dortové formy. Dáme do lednice zatuhnout....

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Kvašené limonády jsou jedním z nejlepších způsobů, jak si užít přírodní osvěžení, které je nejen chutné, ale i zdravé. Díky...
Objev 5 triků, jak upéct měkké sušenky, které zůstanou vláčné a chutné i několik dní. Jednoduché rady, které fungují!...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x