Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Švestkový koláč s mákem a vůni orientu

SUROVINY

2 ½ hrnku hladké mouky (hrnek o objemu asi 120ml)
½ hrnku cukru
1 hrnek mléka vlažného
5 lžic oleje
½ kostky droždí (20g)
špetka soli

Náplň:
4 lžíce máku mletého
150ml smetany či mléka
1 lžička kardamomu
1 – 2 lžíce cukru

½ dávky drobenky – viz základní recepty

POSTUP

Ohřejeme mléko jen tak aby bylo vlahé. Do mísy prosejeme mouku a uděláme důlek. Přidáme cukr a opět uděláme důlek. Rozdrobíme droždí a dáme do důlku. Zalijeme teplým mlékem a necháme vzejít kvásek. Osolíme, přidáme olej. Těsto dobře zpracujeme.

Přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

Nelekněte se, těsto je dost řídké.

Mák dáme do hrnce a zalijeme mlékem či smetanou. Dusíme asi 10 min. Sundáme z plotny a vmícháme cukr a kardamom. Necháme vychladnout.

Připravíme si ½ dávky drobenky dle Základních receptů a vmícháme do ní 1 lžičku mletého kardamomu.

Asi 10 blum či několik švestek

Nakynuté těsto dáme do koláčové formy o průměru 26cm na pečící papír a pomocí naolejovaných prstů ho rozprostřeme.

Na těsto rozetřeme vychlazený mák.

Ten poklademe blumami či švestkami. Posypeme drobenkou.

Pečeme při 180°C cca 20 min.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Krůtí prsíčka nakrájíme na proužky, které obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji s máslem do zlatova. Přilijeme vývar,...
Filety ze pstruha osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a obalíme v mandlích. (Pokud Vám mandličky nedrží na povrchu, můžete pstruha...
Pstruhy omyjeme a vyfiletujeme. Filety si uložíme do chladničky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Grep pořádně pod horkou vodou...

RECEPTY