Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Držíte masopust? Víte že, masopust neboli fašank je pohyblivý třídenní svátek, po němž následuje čtyřicetidenní půst, který končí Velikonocemi. Tak si k tomu
masopustu upečeme klasiku – koblihy

SUROVINY

500g hladké mouky
500g polohrubé mouky
80g cukr
4lžíce rumu
6-8 žloutky
60g kvasnice
1/2l mléka
100g másla
cit. kůra
lžička soli
Olej má smažení

POSTUP

Do mísy prosejeme obě mouky, uděláme důlek, nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a na ně nalijeme vlahé mléko. Tuk rozpustíme a nalijeme do mísy na vzešlý kvásek.

Přidáme žloutky, sůl, citrónovou kůr, rum a těsto pořádně zaděláme. Posypeme jemně moukou a přikryté utěrkou necháme kynout.

Nakynuté těsto přendáme na vál a rozválíme asi na 1/2 cm. Vykrájíme kolečka. Na jedno dáme džem a druhým kolečkem přiklopíme. Kraje pořádné přitlačíme a vykrajovátkem ještě jednou vykrojíme.

Koblihy skládáme na prkénko, přikryjeme utěrkou a nechám kynout. Mezitím si rozpálíme olej ve větším hrnci.

Koblihy do něj vkládáme vrchní stranou do oleje. Přiklopíme pokličkou a necháme chvilinku smažit, potom otočíme a již nepřiklápíme. Usmažená koblihy dáváme na papírové utěrky, aby vsákly přebytečný tuk.

Někteří mají rádi koblihy neplněné, ale obalované ve vanilkovém či skořicovém cukru. Na tyto koblihy rozvalujeme těsto na 1 cm, neplníme, necháme ještě vykrájené kynout a potom postupujeme stejně.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Do mísy dáme mouku, cukr, jedlou sodu a prášek do pečiva. V podmáslí rozmícháme vejce a nalijeme na sypké ingredience....
Těstoviny uvaříme dle návodu, nebo uděláme domácí dle „Základní recepty.“ Necháme vychladnout. Jablka nakrájíme na tenké plátky anebo nastrouháme na struhadle, pokapeme...
Troubu si necháme rozpálit na 180 – 200 °C. Mouku, kakao, cukr, jedlou sodu a prášek do pečiva promícháme v míse....

RECEPTY