Jablkový dort s punčovým žele
- Alena
- Přidat komentář
- Dezerty, Dorty
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
(větší dortová forma)
1 – 1/2 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
1lžička jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
1hrnek podmáslí
1 vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 citronu kůra i šťáva
4 menší jablka nahrubo nastrouhané
špetka soli
Punč:
500ml červeného vína
5 – 6 lžic cukru
100 ml pomerančové šťávy
1 lžička koření na svařené víno nebo punč (1 celá skořice, badyán, 5 hřebíčků)
3 jablka
500ml smetany ke šlehání
12 plátků želatiny (8 + 4)
2 lžíce moučkového cukru
250ml smetany ke šlehání
1 sáček ztužovače šlehačky
40g sekaných pistácií
Do mísy dáme mouku, cukr, jedlou sodu a prášek do pečiva. V podmáslí rozmícháme vejce a nalijeme na sypké ingredience. Přidáme olej a vše řádně zamícháme. Osolíme špetičkou soli. Přidáme nastrouhanou kůru z ½ citronu. Jablka nastrouháme, pokapeme šťávou z ½ citronu a přidáme do těsta. Zamícháme. Nalijeme do dortové formy, které jsme dno vyložili pečícím papírem. Upečeme 20 – 30 min při 200°C. Provedeme zkoušku špejlí. Necháme vychladnout.
Připravíme si punč z vína, cukru, pomerančové šťávy a koření. Svaříme. Oloupeme jablka a vykrájíme jadřince. Pokrájíme na plátky. Přidáme do svařeného vína a ještě 5 min povaříme. Jablka vyjmeme. Odebereme 250ml punče a v něm rozpustíme 8 plátků želatiny.
Našleháme 500ml smetany s 2 lžícemi cukru. Potom opatrně vmícháme uvařený punč s želatinou. Nalijeme na korpus a poklademe jablky, která jsme povařily v punči. Necháme vychladit. Ve zbytku punče rozpustíme 4 plátky želatiny a želé nalijeme na dort.
Našleháme 250ml smetany s ztužovačem šlehačky. Dort ozdobíme šlehačkou a posekanými pistáciemi.
© 2017-2024 poctivachut.cz – All rights reserved