Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Nespotřebovali jste pórek z Velikonoc, zbytky sýrů po návštěvách? Tak si z nich upečte slaný koláč.

SUROVINY

Křehké těsto:
280g hladké mouky
140g másla vychlazeného
½ lžičky soli
asi 8 lžic studené vody

Náplň:
plátek másla (50g)
500g pórku (cca 2 pórky)
3 vejce
75ml smetany ke šlehání + 75ml mléka
1 lžička dijonské hořčice
sůl, pepř
50g sýra gouda, ementál, čedar (nebo zbytky sýrů co najdete v lednici i kozí je dobrý)

Slaná posypka:
2 lžíce strouhanky
2 lžíce nastrouhaného sýra
2 lžíce lískových oříšků
1 lžíce petrželky

POSTUP

Křehké těsto:

Všechny ingredience rychle zpracujeme na kompaktní těsto, které dáme do lednice odležet a vychladit.

Náplň:

Pórek nakrájíme na kolečka a podusíme ho na másle. Vajíčka rozšleháme s mlékem a smetanou, ochutíme hořčicí. Osolíme, opepříme a vmícháme nastrouhaný sýr.

Slaná posypka:

Lísková jádra nastrouháme nebo nadrtíme, sýr nastrouháme a vše promícháme se strouhankou a bylinkami.

_____

Těsto rozválíme a vyplníme s ním koláčovou formu i s okraji. Dno propícháme trochu vidličkou a dáme do lednice vychladit. Troubu předehřejeme na 180°C . vychlazené těsto strčíme do trouby na 10 – 15 min předpéct. Vyndáme z trouby, rozprostřeme podušený pórek a přelijeme vaječnou směsí. Pečeme asi 20 – 25 min. Vyndáme, rozprostřeme posypku a ještě zapečeme do křupava. Můžeme si pomoct grilem.

PS: Je tak dobrý, že jsem ho málem nestačila ani vyfotit.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Kapustu spaříme. Maso umeleme nebo velice jemně nasekáme, přidáme vařenou rýži, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek. Promícháme. Do spařeného kapustového...
Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr. Uděláme důlek, do kterého klepneme vejce, a přidáme mléko. Pomocí nože od středu důlku trochu...
Připravený vývar přivedeme k varu a přihodíme kaštany. Povaříme cca 15 min. Ochutíme solí, pepřem a chilli. Ponorným mixerem rozmixujeme. Přilijeme smetanu...

RECEPTY