Základní koláčové kynuté těsto

SUROVINY:

2 ½ hrnku hladké mouky (hrnek o objemu 240ml)
½ hrnku cukru
1 hrnek mléka vlažného
8 lžic oleje
¾ kostky droždí
špetka soli

POSTUP:

Celý život dělám kynuté těsto jednoduše jako má babička.

Ohřejeme mléko jen tak aby bylo vlahé. Do mísy prosejeme mouku a uděláme důlek. Přidáme cukr a opět uděláme důlek. Rozdrobíme droždí a dáme do důlku. Zalijeme teplým mlékem a necháme vzejít kvásek. Osolíme, přidáme olej. Těsto dobře zpracujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

Nelekněte se, těsto je dost řídké.

Těsto rozprostřeme na pekáč. (nejlépe to jde prsty namočenými v oleji)

Klademe ovocem, tvarohem, mákem atd.

Sypeme drobenkou.

Tip! Na veliký plech použiji hrnek o objemu 240ml. (Obvyklý hrnek na čaj) Pokud potřebuji jen těsto do koláčové formy, tak použiji jen hrneček o objemu 120ml (Je to hrneček většinou na kávu) a použiji jen 4 lžíce oleje a ½ množství droždí. (Je to asi tak menší půlka z celé kostky droždí.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK