Domácí vanilkový cukr a extrakt

Proč kazit dobré jídlo umělými vanilínovými cukry a esencemi, když výroba je tak jednoduchá a v přepočtu velmi levná.

Vanilkový cukr:

SUROVINY:

250g cukru (bílého nebo třtinového)
1 vanilkový lusk

POSTUP:

Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky. Konce vyhodíme – jsou tvrdé. Do mixéru nasypeme cukr, přidáme kousky vanilky a dobře rozmixujete. Vydržte – chvilku to trvá asi 10 min.

Vše nasypeme do sklenice s dobrým uzávěrem.

Pokud potřebujeme jen jemný cukr, tak ho ještě prosejeme.

Vanilkový extrakt:

SUROVINY:

2 vanilkové lusky
100ml alkoholu – čistý (slivovice, vodka, líh)

POSTUP:

Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky nebo jen podélně nařízneme, dáme do skleničky a zalijeme alkoholem.

Skladujme na temném a chladném místě. Jednou denně protřepeme Minimální doba louhování je 2 měsíce a maximální 6 měsíců.

Potom bychom měli extrat vyfiltrovat buď přes filtrací papír, nebo pláténko. Vanilkový extrakt můžeme použít stejně jako vanilkový cukr. Výhodou je, že není sladký.

Tip: Když mi ještě zůstane lusk po vyškrábnutí semínek z pečení, ještě ho zapíchnu do cukru nebo přidám do výluhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
Jablečný trifle s karamelem
Sladké

Jablečný trifle s karamelem

Perník nakrájejte na malé kousky a pokapejte rumem nebo brandy. Dětem navlhčete čajem.

Vrstva jablková:

Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kousky asi 1,5 cm.

CELÝ RECEPT »
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK