Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Český španělský ptáček

Klasické recepty jsem moc nedávám, protože stejně každá rodina má svoje osvědčené recepty na které nedá dopustit, které jsou ty nejlepší. Nevíte někdo, proč se toto jídlo jmenuje španělský ptáček?

SUROVINY

600g – 700g hovězí kýty – 4 plátky
1 vejce
2 sterilované okurky
asi 4 lžíce plnotučné hořčice
menší cibule
špek 20-40 g
1 špekáček
sůl a pepř

OMÁČKA:
1 lžíce sádla
1 větší cibule
špek 40 g
1 lžíce hladké mouky
700 ml hovězího vývaru – viz Jak na to
lák z okurek 100 ml
1 lžíce plnotučné hořčice

POSTUP

Vejce uvaříme natvrdo – viz Jak na to. Vejce, špekáček, cibuli a špek si připravíme na ¼, okurky na ½. Plátky masa naklepeme přes potravinářskou folii. Osolíme, opepříme a každý potřeme asi lžící hořčice (jak máte rádi). Na plátky naskládáme vždy 1 kousek vejce, špekáčku, okurky, cibule a špeku.

Pořádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.

V kastrolu rozehřejeme sádlo a opečeme na něm závitky ze všech stran. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek, orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme. Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.

Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázky/jehly. Já omáčku nijak necedím ani nemixuji. Podáváme s rýží.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky našleháme s cukrem a vařící vodou do krásně hebké pěny. Přidáme namleté oloupané...
Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, oříšky, kakao, změklé máslo a vejce. Vše zpracujeme na hladké těsto. Těsto dáme nejlépe přes...
Nejdříve ušleháme šlehačku. Potom vše opatrně smícháme. Je to velice jemný dresink. Nejvíce se hodí ke grilované zelenině....

RECEPTY